събота, 11 януари 2014 г.

Българската мечта

     Каква, по дяволите, е българската мечта? Не си ли се чудил? Има много българи, които преследват американската мечта, има много българи без мечти, но не може да няма Българска мечта, нали? .
     Нещо свързано с кола и храна. Така си го представям аз- ядене на туршийка с малка ракийка и вечен ъпгрейт на някой таралясник в неделя сутрин пред блока. Имаше една приказка, че най-големите страхове на българина са да не настине и да не се изложи. Ако приемем, че от страховете можеш да познаеш желанията и мечтите, то в нашият случай може би възможна мечта е да живееш в свят, в който всички са точно толкова умни или неумни като теб, за да не разбират, че единствената книга, която си чел освен "Под Игото", е една от 100-те на Паулу Коельо. 
    Българинът мечтае за голям телевизор, безметежност и кюфтета. В мечтите ни няма фактор като престижна работа, или пък каквато и да е работа. Защото работата е тегоба- митът за работливия българин умря с ТКЗС-то. Каква работа- нали мечтаем?? По-скоро има някакъв привиден покой в БГ-мечтите. Може би мечтата има нещо общо с това, сметката за тока да не те докара до неколкомесчеен заем от поредния най-изгоден-безлихвен-нужен-с-тъпа-реклама-кредит-който-връщаш-в-петорен-размер. Може би българинът мечтае да си има мечта, защото си няма. За да имаш мечта трябва да имаш време за мечтаене, мозък за мислене и сърце за пожелаване. Неща за постигане, които излизат извън това, кой ще хвърли боклука, кой ще плати тока и кой е поредния набит от Волен. Много е важно да мечтаеш, ако си човек. Още по-важно е да мечтаеш като си народ. 
    Не искам да съм негативна. Но наистина за какво мечтаем? Как си преследваме мечтите, каквито и да са те? Не може един цял народ да мечтае да емигрира. Не може....Мечтаем ли си  за деца? Или за къща? Или за здраве? Може ли толкова да сме се бъгнали, че всъщност да си мечтаем просто да сме живи и здрави? С това здравеопазване , май да..
    Аз имам усещането, че българинът мечтае да бъде оставен на мира. Даже да не се занимава с изпълнение на мечтите си. Забелязали ли сте колко са нервни и намусени всички? Как бързаме все за никъде? Как се прекъсваме и се обиждаме? Мечтаем си за някъде, където няма нахалници, където няма припряни и груби.... българи. За това ли мечтаем за щатската мечта?? Тя не е много-много мечта. Тя е по-скоро бизнес план- ако аз работя Х часа Х години, ще мога да си позволя Х квадрата къща в Х предградие. Ще си направя 3-4 деца, ще си взема голдън ретривър, чийто акота ще събирам в торбичка от рециклирана хартия. Прагматичността на американските мечти ни е чужда. 
   Аз виждам как българите си мечтаят, за умни и отговорни политици. За посока. Да, това е. Българите си мечтаем за посока. Тя не е към терминал 2. Нито към американската мечта. Посока ни трябва- но вътрешна. Посока, която да ни покаже какво, как и защо сме се забили така. 
    Българската посока е пълна мистерия. Мистерията на българските гласове. И на ромските. Идват избори. Време ни е да почнем да мечтаем, за да не ни омечтаят.
    Защото има много мечти без българи.

3 коментара:

  1. Та исках и още нещо да допълня:) Забелязала съм, че като влезеш в книжарница на първа линия стоят книгите с най-шарени корици. И нашта работа такава...важно е корицата да си накичим, ама съдържание дали има...За съжаление книгите с много съдържание и опърпани корици отдавна излетяха от тук и си сбъднаха американските, бразилските, австралийските и още ред други мечти. Понякога имам чувството, че ако отида в САЩ ще видя повече познати отколкото тук. (Предлагам да направим подписка Шикагоу най-накрая да се преименува на Кичук София, както си е редно:).
    Един много по-умен човек от мен е казал: "Голи са без книги всички народи!". Моята мечта е някой ден да се събудим и да видим, че царя е гол и тогава...ТОГАВА ТОГАВА, ПРЕДВИЖДАМ ТАКЪВ ЖИВОТ, ЧЕ САМО СИ ВИКАМ ДАНО, ДАНО!

    ОтговорИзтриване
  2. Аууу сега виждам, че първия коментар нещо ми липсва:) Жалко беше ми се получил ефектен:)
    Бях ти написала в стил "Уважаема редакция...", че блога ти е готин и свежарски.
    Исках просто да споделя една случка. Тръгваме с благоверния да търсим холна секция. Влизаме в N на брой магазини и навсякъде едно и също. Почват услужливите продавачи да показват секции във всякакви цветове и форми с невероятни поставки за DVD-та, CD-та и тн, обаче няма място за книги. И започвам да обяснявам аз, че имам много книги и искам секция с библиотека. И най-честата реакция беше: "Книги?!? Мхм, билбиотека?!?", придружено с една ехидна усмивка и поглед все едно имам ментални проблеми... Накрая се наложи да преустроим един гардероб на библиотека...Мъчно ми стана от реакциите, но замълчи сърце...Важното е дамаджанката да е пълна с ракия, качето да е пълно със сланинка, накладките на Гоуфо да са сменени, Мара отварачката да дъни, а пък аз тука библиотеки-миблиотеки...
    Още един фрапантен случай имам: когато дъщеря ми навърши 3 месеца, реших вместо да й купувам пищящи и мигащи китайски боклуци, да й купя книжки с картинки. Да я науча на естетика, на морал, а бе с две думи да я науча да мечтае. Е погледите, които срещнах бяха все едно й купувам шашка с динамит. Ами така си е, вместо да спестявам да й сложа 200-300 кубика силикон за бала и "анастейши" в косата - аз книги...като ми е толкоз акъла...Мойта работа е - на гол тумбак - чифте мечти, ама не става само с мечтаене трябва и акъл:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, да ! Къде изчезнаха лавиците за книги? Сега наистина всяка холна секция е всъщност дъски сковани като рамка за телевизор...А относно Чикаго и Кичук София, просто предлагам да инициираш въпросната подписка, защото наистина е крайно време аххахахах :)))

      Изтриване