сряда, 8 януари 2014 г.

Младежка работа е голяма работа.

  Не си мисли, че си единственият, който не знае какво е младежки работник и що е то младежка работа. Всъщност хората, които знаят са малко. В България професията на младежкия работник съществува регламентирано едва от 1-2 години.  Сега вече си имаме код в регистъра на професиите!Yeah!
Но какво работи младежкия работник? Младежи ли работи? Поради липсата на по-добър превод от английското „youth worker“ , всеки, който подпомага и развива капацитета на младите хора чрез методите на неформалното образование се казва младежки работник. Може и да е млад, може и да е стар, но трябва да работи с младежи. Ако още ти е мъгливо, що за животно е младежкия работник, мога да те объркам още повече като ти кажа, че той буквално работи всичко- може да работи в НПО, може да координира доброволци, може да работи в Общината ( Дарина J), може да е тренер, може да работи в МИКЦ-овете ( www.mikc.bg- младежки инфо центрове),може и нищо да не работи ако е мързелив.    

  Младежката работа набра доста скорост в България през последните 5 години. Факторите за това са разнообразни- от това ,че младежката работа стана патерица на пропадащата ни образователна система, до това, че се наблюдава повишаване на жадните за доброволстване младежи, през това, че вече има легитимна структура, представляваща младежите на България – Националния младежки форум (http://nmf.bg/) и да стигнем до това, че младите българи отчаяно имат нужда от младежка работа във цялата й прелест на доброволчески проекти, младежко участие, младежка информация, младежки пространства и т.н. Има обаче един много интересен фактор за подема на младежката работа в България през последните 5 години и той се казва Варна. Да, Варна. Варна се самосъздаде като лидер на младежката сцена, защото е един от малкото градове, който има стратегия за младежка политика, фонд за финансиране на младежки проекти, отделна общинска структура „Младежки дейности“ , която подпомага и  консултира младежки организации , консултативен младежки съвет и  какво ли още не. Варна е The Godfather на младежката политика в България. Тук се роди  не само Националния младежки Форум , но и единственият по рода си младежки фестивал, който е колаборация на почти 40 младежки организации от града- FunCity (http://www.funcity.bg/). Варна обаче се старае да пренесе младежката работа на следващото ниво, като две поредни години кандидатства за титлата  „Европейска младежка столица“, а в момента подготвя кандидатура за Културна столица 2019 и Младежка столица 2017 едновременно. Морска столица е So90s за този град. Но да се върнем на младежката част.

    Младежката работа е сложна работа- там се дъвчат понятия като структурен диалог, младежко участие, демократични процеси, проектно мислене  и младежки инициативи. Всичко това обаче се поднася на възрастовата група от 13-30 г.  по един лек начин чрез инструментите на неформалното образование- симулационни игри, упражнения за групово мислене и в дух на екипност и равнопоставеност на обучители и обучавани. Неформалното образование прави младежката работа забавна и атрактивна за младежите, защото отговаря на обучителните им нужди адекватно, бързо и интересно.
     Младежката работа е проста работа- имаш младежи- имаш работа, нямаш младежи-нямаш работа. Младежи още се намират, работа също. Връщайки се на фактора „Варна“ може би трябва да отбележа, че ако някъде в България се създават кадри за младежка работа, то това е Варна. Все още в България е доста трудно да учиш за младежки работник, освен едната формална специалност „Неформално образование“, която СУ предлага . Всички други младежки работници се самосъздават благодарение на самоинвестиция и упоритост- ходиш на обучения, четеш почти никаквата литература на български и много литература на английски, питаш,, после пак ходиш на обучения, участваш в проекти и в един момент се озоваваш в ситуация, в която започваш да пишеш и реализираш проекти самостоятелно, да водиш обучения и да пишеш за младежката работа в блога си.
    Младежката работа е важна, защото младите хора са важни. Мотото на НМФ е „Време е младите хора да вземат думата“.  Много от младите хора не знаят как да си вземат думата, лошото е , че още по-голям процент от тях  дори не знаят, че думата им е била отнета. Младежката работа отваря очи и сърца. Младежката работа е мозъчна хирургия, защото прави връзките между важните неща в общество, което само не може да оправи връзките в себе си. Младежката работа не дава отговори, но помага да ги намериш. Защо трябва да гласувам? Защо не е ОК да съм мърльо и да си хвърлям боклука, където ми падне? Защо е добре да ходя и да чистя плажа не само, когато България чисти за един ден? Защо да съм доброволец не ме прави балък? Как да говоря пред  хора и да направя сносна презентация и защо по дяволите това не го учим в училище, но отделяме часове да учим за прешленестите червеи и тяхната нервна система? Младежката работа е важна, защото е нужна.
    Младежките работници по default са усмихнати, позитивни и мили като всички хора, които работят хобито си. Защото няма младежки работник, който работи това заради високата заплата и добрия benefit pack. НО! Младежката работа помага на младите хора да бъдат по-умни, по-свестни, по-отговорни и по –хора. Помага им да намерят мястото си в обществото по-лесно и по-уверено. Младежката работа е голяма работа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар