четвъртък, 27 декември 2018 г.

9 неща, които са ОК във Варна

Аз не съм от Варна, но последните 13-14 години си ги изкарах тук и се броя за нещо като поне четвърт варненче. Идвайки от Велико Търново съм свикнала родното ми място да има много силен local pride момент- не само защото е Старата столица, не само заради ЕТЪР,  но и по принцип- ей така, щото е по-хубаво. Варненци от друга страна също много си обичат Варна, но често тази любов някак минава в "Абе, тука нищо не става, всичко е зле, всичко е ТИМ, нищо не работи, руснаците изкупиха земята, вечни ремонти..." Вижте... накратко казано и аз, и семейството ми избрахме Варна за свой дом пред няколко други алтернативи, повечето извън България. И не съжалявам (още...). Смятам, че всеки може да намери много причини да тръгне...отвсякъде. Аз съм намерила само една да живея във Варна и тя ми е достатъчна- морето. Но да си дойдем на думата- във Варна всъщност СЕ СЛУЧВАТ страшно много хубави неща, а в хейтърското говорене срещу всички и всичко просто няма място за тях. И сега това ще е лигаво-сладникав пост за Варна и колко е хубаво тук с 9 неща,  които са ОК във Варна.

1) Има голяма пешеходна зона- ок, имаше ремонт, фонтанът можеше да е по-иначе, дупката за 43 млн лв и тн.... НО факт е, че живеем в град с гигаааантско прекрасна пешеходна зона, която прелива в гигантско-прекрасна Морска градина. Всъщност можеш да тръгнеш от Катедралата с детска количка или ролери и да излезеш малко след Делфинариума и това колко точно градове го имат? Има ли какво да се оправя в морската, има ли разпадащи се фасади по пешеходната- абе, има. Но едното не премахва съществуването на другото. 
2) Креативните готвачи и фермерите на Варна - ей тука не можете да ме пипнете- няма такива хора. Има едни 100 души ( може и по-малко да са), които обърнаха начина, по който варненци пазаруват ( пазарят, извинети). Фермерски пазари, Улици на готвачи, Фестивали на пицата с квас и пицата без квас, Стрийт-фууд фест и тн и тн. Тези хора така промениха местния климат, че даже не се диша без тях вече. Много хубави, много отдадени - и да, това също не е баш във всеки град. Разглезени сме тук и не го осъзнаваме. Приятно е, благодарим.
3) Аверите/Диагонал, Арест, Рубик, Брик Бар и още едно-две такива местенца, където хората зад бара и хората пред бара са една и съща бира. Много са ми безлични кафенетата по центъра с кожени сепарета, кафе Лаваца с хартиено късметче и пластмасова пръчка... и за фон Радио Сити без платени авторски права ( предполагам..). УжасТ. Антидотът на всичко това са едни малки общности, които взаимно си се поят и то с готини неща, а не с безвкусици. Аверите категорично повлякоха крак и създадоха нуждата на варненци да пият друго освен Каменица и Загорка. Наздраве с Гларус.
4) Beehive, Чайната, Анти-кафе, Рапана, Innovator, Хатори, Хале 3, Работилница "За теб" -  не мога да не спомена, че ако преди 4-5 години попиташ някой какво може да прави надали отговорът щеше да е " Ами отивам на събитие еди къде си". Събитийната култура вече беше удавила София с Червената къща, Сохо, Бетахаус и др подобни, но Варна си остана няколко години назад. Но пък като се почна- coworkng до coworking-а, мила моя майньо льо. И всичките с едни събития - то безработен да си няма как да ги покриеш- рисуване, дискусии, дизайн, архитекти, скейтъри, тренинги за личностно развитие и неформално образование, неща за програмисти, роботи и всякакви други общности и интереси ВЕЧЕ имат някаква алтернатива за контакти и networking.  Достатъчно ли е? Ами не е, може още. Но е похвално, че има дори и това. Зад всяко едно от тези микро-общества има сума ти безсънни нощи на целеустремени хора, които просто са искали да направят, както казват Дарик, "Варна един по-добър град за живеене". Е, браво, получава се.
5) Детските площадки. Такааааа, тука имам емпирични данни, защото сравнявам по детствата на децата си. Най-големият ми син е почти на 8. Имаше супер екстремно време между 10 месеца и 2 години, когато ходехме в Морската, защото се чудех първо тетанус ли ще хване от ръждивите пирони по люлките или директно да си ходим с гипса наблизо, заради пропадащите парзалки. С дъщеря ми лека-полека се нормализираха нещата, тя е на 6. А за Григор, който е на 1 и малко просто е рай- нищо не му пада на главата ( поне не от детските площадки) от никъде не пропада, а аз има как да седна да пия кафе и къде да го "пусна" на различни места из града. Кеф. Не знам дали родителите, чиито деца сега са на 1-2 осъзнават колко е тъпо да нямаш детски площадки и каква даденост са вече те за варненци. Специално ли е? Отново не е, ама е хубаво и е gotowo.
6) Летището. О, колко обичам Летището. Да, знам- ТИМ, концесиите, всичко, ужас, да знам. Но вече освен България еър има още 4-5 компании, които целогодишно ни правят една идея по-в света от преди. То Виена, то Истанбул, пък лоу-кост, пък чартъри- ми приятно е. Аз помня, че имаше един период, в който буквално само и единствено Варна-София се случваше след Октомври и летището напомняше сериозно на декор от стар уестърн с прелитащите ниско топки храсти ( никога не съм разбирала тези храсти, между другото)
7) Чужденците и някакви завърнали се варненци. Да, ок, "Ама те колко си тръгват от Варна, целият 12-а на Френската щял да ходи да следва нам-къде си". Ми сигурно. Ама и много се връщат, отделно има пък някакви странни дето даже се заселват тука и не само си идват да се пенсионират, ами даже да ....абе да работят и да живеят, деца правят тука, женят се, инвестират. И не са само руснаци, между другото. На прима виста се сещам поне за 10-20 семейства между нашенци и чужбинци, които съзнателно са решили да живеят във Варна- французи, индийци, американци,  еквадорци, бразилци и тн. Браво, елате повече :)
8) Фестивално-културно-галеристкия живот. Има какво да се желае, но всъщност има смислени неща, които се случват във Варна в тази посока-  Световния фестивал за Анимационни филми, "Любовта е лудост",  Карантината, благотворителния ежегоден фестивал "Усмихни се, Карин дом" са сред по-необикновените, с които обаче варненци вече са свикнали.  Театралният фестивал е гигант, Балетният конкурс- дори, да не е вашето нещо, е титан. А музиканти като Тони, Страци, Реджи  и проекти като VSOP правят зимите поносими. Но не само- детската опера, Театралните школи, Музикалното училище, Градска галерия - всички тези неща правят Варна някак ...приятна.
9) Плажът е навсякъде около нас. Да, може би се чувствам така и заради ремонтите и количеството вдишан пясък около поредното кръгово. Но плажът е на пешеходно разстояние откъде ли не. Почнах да осъзнавам това като започнах да пътувам повече- голям лукс е градът ти да се прелива в плаж и море.  И това вече е специално и трябва да му се радваме повече :)

Къде на майтап, къде на сериозно-  тука е ОК. Може да бъде много по-добре. Но си зависи от нас. Има много неща, които можем да направим за да живеем по-приятно заедно около морето, и съзнавам, че това звучи като написано от Тончо Русев. Ама е така. Ремонтите са гадни и безкрайни, няма сняг за Коледа, има задръствания, в новия Лидл няма къде да се паркира- абе изнерващо е. Но пък вижте горните 9 неща. Варна си дърпа напред. С нейно собствено бавно темпо. Но след дълга летаргия е така. И все пак е по-добре от Добрич. Нищо лично, не знам защо не харесвам добруджанците, но така са ми казвали варналии и не ги харесваме аххахахаах

11 коментара:

  1. Охх Майче... И аз съм от оптимистите и всъщност ми правят удоволствие всички тези строежи/ремонти, но да си кажем честно много е назад работата тука. Къде са институциите - модерните болници, бизнес центрове, компании, научни институти, университети (какви хора работят в последните). Как е обществения транспорт; каква е индустрията - в обособените зони ще видиш само складове и автомонтьори. Какво се произвежда тук? Бойлери?Това е важно, не заведенията за "аху-иху". Поне една магистрала до др голям областен град? Корабостроителницата? Какви са хората - нз за добричлии, но тука егото е такова, че като отида в др част на бг и имам чувството, че съм в др държава. А на какво се основава това след като изброих горните нз. Колко са хората - тяхната покупателна способност? Какъв бизнес ще развиеш като няма кой да купува? Като отвори поредния мол, по-стария залязва, още по-стария вече е умрял...

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления! Варна - една любов винаги вярна <3

    ОтговорИзтриване
  3. Написано с ентусиазъм. Похвално!

    ОтговорИзтриване
  4. Родена и израснала съм във Варна и всичко което сте написали е на сто процента вярно,но родът ми е от Добруджа и никога не съм чувала за омраза към Добрич......само и единствено към Бургас :))))))

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления - великолепна статия! И аз като стара, влюбена в родния си град варненка да се включа в Одата за Варна: Кукленият театър е институция и невероятно богатство, няма го никъде другаде по света (аз съм пообиколила, та знам) и не е само за деца - ако още не сте, непременно го посетете; университетите - вярно е, че много млади хора отиват да учат в чужбина, но това че градът е пълен с университети позволява все пак да се поддържа висок броя на младите хора и семейства; туризмът - знам че варненци го имат за даденост и даже го виждат като негативен, но благодарение на туризма светът идва във Варна и позволява дори на безпаричните и непътуващи варненци да общуват с най-различни култури и хора, това е предпоставка за иновации, интеграция , креативност и развитие; Отдалеченост от София - да, вярно е че много хора и бизнеси биват засмукани от центрофугата на столицата, но все пак и много остават, защото е мако далечко, Варна се явява алтернативен бизнес център, друг въпрос е дали варненци го осъзнават и дали се възползват от възможностите на уникалната си география.

    ОтговорИзтриване
  6. Въпреки че вече от мнооого години не живея във Варна. Въпреки че избрах Търново за моя си град и имам сто причини да си държа на избора, ще призная - приятен ми беше тоя "лигаво-позитивен" ;-) пост. Старата любов ръжда не хваща! Благодаря за хубавите думи и за чудесното настроение и поздравления - напълно сте се натурализирали, ако съдя по външните белези на езика ;-) (това "пазарят" ме разсмя искрено). Между другото, и в Търново през последните години се получава така - има все повече смислени места за посещаване, със смислени неща за правене. Е, с фестивалите не можем да ви конкурираме!

    ОтговорИзтриване
  7. Само да вметна - как никой варненец не ти каза за 10 години, че такова понятие варналия няма ;D хаххахаха мега дразнещо за варненци, на варналии не им прави впечатление, те така или иначе могат да се върнат в Добрич по всяко време :D

    ОтговорИзтриване
  8. Има ли някой разумен тук ? Алоооо четете ли, каквото пишете или пишете без да мислите? Първо, няма нужда някой, който е от провинцията да ми разяснява какво е "Варна" или какво е "Варненец" Второ: да се върнем на първото....

    ОтговорИзтриване
  9. Нещата като цяло са ОК, но не и специално тези, които коментирате. Статията ви е една доста добра реклама за конкретни места, сякаш дори е написана с тази цел. За всичко друго не мога да се съглася, че заслужава позитивни отзиви. На всичкото отгоре това "варналии" накрая потвърждава всичките ми опасения за коректността на написаните факти. Също така, вижте колко тънък детайл - мразим добричлии, добруджанци не ги мразим всичките.

    ОтговорИзтриване